ASWO – med ett ambitiöst och miljömedvetet mål 

Hos ASWO säger vi det gärna högt. Vi vill göra skillnad för miljön. 

Sedan ASWO levererade den första reservdelen 1996 har vi bidragit till en grönare utveckling genom längre livslängd för elektronik. Vi har spelat en viktig roll för att många miljoner elektroniska apparater har reparerats i stället för att bytas ut mot nya och skrotas. Reparationer förlängde apparaternas livslängd med upp till flera år. Användarna var glada, ASWO var glada och miljön slapp onödig belastning. Nu tar vi steget vidare.

 

Hos ASWO vill vi nämligen bidra till att sätta standarden för hur vår bransch kan agera ansvarsfullt i förhållande till miljön och medverka till en framtid med grönare elektronik.

Vad gör ASWO för miljön?

När reparationen av en apparat kräver en tekniker levererar ASWO delar till samtliga tekniker i landet och en reparation kan ofta genomföras inom några få dagar.

Reservdelar för bättre hållbarhet

Varje år skapas det cirka 53,6 miljoner ton elavfall och detta är en siffra som ökar snabbt. Europa står för ca 12 miljoner av elektronikskrotet och varje invånare för knappt 16,2 kilo. Utöver dessa siffror tillkommer också skrot och förbrukning i samband med produktion och transport av nya apparater.

De yngre generationerna har lyckligtvis blivit mer uppmärksamma på nödvändigheten av att säkerställa en mer miljömedveten och hållbar konsumtion av elektroniska apparater. Med information samt lätt tillgänglighet till reservdelar kan en produkt ofta med fördel repareras flera gånger innan den till slut är uttjänt och skickas till återvinning. 

Många delar kan man som miljömedveten konsument själv byta. En köksmaskin behöver inte bytas ut mot en helt ny bara för att plastskålen är utsliten och slangen på dammsugaren kan med fördel bytas så att dammsugaren kan gå i flera år till. Mjölkhyllan till kylskåpet och glaskannan till kaffekokaren finns bara ett klick bort, liksom en ny strömkabel eller ett batteri till den bärbara datorn kan levereras inom ett par dagar. På daglig basis levererar ASWO alla dessa reservdelar och många, många fler till den lokala återförsäljaren.

53,6

Globalt skapas det årligen ca 53,6 miljoner ton elektroniskt avfall.

12

Europa står för ca 12 miljoner elektronikavfall.

16,2

16,2 kg elektronikavfall per invånare i Europa.

Vi tar hela tiden små och stora steg och gör snabba framsteg

ASWO har valt att använda färskt dricksvatten från vattenkranen i stället för att köpa in stora mängder vatten på flaska

Vår kafeteria minskade matsvinnet avsevärt och fokus ligger fortsatt på det.

All vår belysning har bytts ut mot LED

I ASWO:s logistikcentrum använder vi uteslutande grön el som levereras från oberoende, hållbara energikällor.

Taket på den första av våra lagerbyggnader har förvandlats till ett levande, grönt tak.

Alla våra förpackningar är tillverkade av oblekt material och kan lätt återanvändas.

Vill du också vara med och sätta standarden och bidra till en framtid med grönare elektronik?