ASWO – med ett ambitiöst och miljömedvetet mål 

 

Hos ASWO säger vi det gärna högt. Vi vill göra skillnad för miljön. 

Sedan ASWO levererade den första reservdelen 1996 har vi bidragit till en grönare utveckling genom längre livslängd för elektronik. Vi har spelat en viktig roll för att många miljoner elektroniska apparater har reparerats i stället för att bytas ut mot nya och skrotas. Reparationer förlängde apparaternas livslängd med upp till flera år. Användarna var glada, ASWO var glada och miljön slapp onödig belastning. Nu tar vi steget vidare.

Hos ASWO vill vi nämligen bidra till att sätta standarden för hur vår bransch kan agera ansvarsfullt i förhållande till miljön och medverka till en framtid med grönare elektronik.

Reservdelar för bättre hållbarhet

Varje år skapas det cirka 50 miljoner ton elavfall och det är en siffra som ökar snabbt. Europa står för ca 35 % av elektronikskrotet och varje invånare för knappt 17 kilo. Utöver dessa siffror tillkommer också skrot och förbrukning i samband med produktion och transport av nya apparater.

De yngre generationerna har lyckligtvis blivit mer uppmärksamma på nödvändigheten av att säkerställa en mer miljömedveten och hållbar konsumtion av elektroniska apparater. Med information samt lätt tillgänglighet till reservdelar kan en produkt ofta med fördel repareras flera gånger innan den till slut är uttjänt och skickas till återvinning. 

Många delar kan man som miljömedveten konsument själv byta. En köksmaskin behöver inte bytas ut mot en helt ny bara för att plastskålen är utsliten och slangen på dammsugaren kan med fördel bytas så att dammsugaren kan gå i flera år till. Mjölkhyllan till kylskåpet och glaskannan till kaffekokaren finns bara ett klick bort, liksom en ny strömkabel eller ett batteri till den bärbara datorn kan levereras inom ett par dagar. På daglig basis levererar ASWO alla dessa reservdelar och många, många fler till den lokala återförsäljaren.

När reparationen av en apparat kräver en tekniker levererar ASWO delar till samtliga tekniker i landet och en reparation kan ofta genomföras inom några få dagar.

 

Klimaneutral


17

VARJE INVÅNARE STÅR FÖR KNAPPT 17 KILO

35

EUROPA STÅR FÖR CA 35 % AV ALLT ELEKTRONIKSKROT

50.000.000

VARJE ÅR SKAPAS DET CA 50 MILJONER TON ELEKTRONIKAVFALL

Vi tar hela tiden små och stora steg och gör snabba framsteg

ASWO har valt att använda färskt dricksvatten från vattenkranen i stället för att köpa in stora mängder vatten på flaska

water-glass-2

Vår personalmatsal har på en relativt kort tid minskat matsvinnet med 45 %

restaurant-eating-set

All vår belysning har bytts ut mot LED

light-bulb-eco

I ASWO:s logistikcentrum använder vi uteslutande grön el som levereras från oberoende, hållbara energikällor

light-bulb-eco

Taket på den första av våra lagerbyggnader har förvandlats till ett levande, grönt tak

gauge-dashboard-1

Alla våra förpackningar är tillverkade av oblekt material och kan lätt återanvändas

recycling-sign

keyboard_arrow_up